teisipäev, 27. märts 2007

Näe, peegel!

Väikekodnlane ärkab hommikul viimasetrendi NOKIA äratuskella helina peale. Tõmbab endale selga riided, mida võib kohata viimastel trendilehtedel (ta on neid piltidel näinud Comopolita:nis, Trendis või meditsiiniajakirjas K(r)oomika jms). Väikekodanlane tahab olla kursis ju trendi ja moega. Muidu teised äkki ei märkagi tema uut moekat jopet või skinnijeanse.Ta tahab olla omanäoline ja osta vaid poppe asju, aga ta ei panegi tähele, et ta näeb täpselt selline välja nagu ülejäänud pilpa-peded. Väikekodanlane vajab valmislahendusi, kompaktpakette, sest elu ei ole raiskamiseks. Väikekodanlane tahab oma väiksusest hoolimata olla "keegi" silmapaistev. Sellepärast ei hakka ta kunagi ennast muutma, sest nii on turvaline ja kindel. Teised parem muutku end temasarnaseks! JA üldsegi on väga äge kuulutada, et tema on mõtteliider ja suunab ka teisi temasarnaselt mõtlema/ elama/ olema. Hakkajamatel väikekodanlastel on isegi elu etappide kaupa planeeritud: "Kahekümneviieselt võtan rikka mehe, kelle palk on vähemalt 60 tuhhi kuus, sest vähemaga ei suuda me maksta Mersuliisingut ja uue LCD laiekraanteleka liisingmakset ja muud nonsenss kräppi, lapse ülalpidamisest rääkimata! Enne kolmekümmet pean kindlasti sünnitama. Millalgi peab kindlasti hakkama maja ehitama, kammooon, muidu ma pole mittekeegi..."
Väikekodanlane armastab valjul häälel kaasa rääkida üldlevinud teemadel ning talle meeldib endaomaks pidada üldlevinud ideid. Üldse armastab väikekodanlane oma väikekodalikkust esile tuua, noh teistele väikekodanlastele, keda väikekodanlane on oma väikekodanliku jutuga suutnud üllatada. Et siis üheskoos kooris õigustada üksteise üldlevinud-kulunud mõtteid ja ideid.
Väikekodanlane armastab oma "elu", sest see on muretu. Tal on MSNis palju liikmeid ja Orkuti list uputab samuti. Noh nad pole just sõbrad, aga inimesed, kellega saab aegajalt hängida (kui raha pole) ja chillida (kui raha on) Peaasi, et palju rahvast oleks, sest nii on äge! Kõik mida väikekodanlane teeb on taevani tore, sest mitte keegi teine pole neid asju varem teinud (!) Kõik, mida väikekodanlase käekesed puutuvad, muutuvad puhtaks kullaks. Jah!
Väikekodanlane armastab kommertsi. Tema automakis mängivad antud hetke popimad artistid segamini popimate raadiosaadetega, mida ta peab samuti tingimata kuulama, sest muidu ei ole ta kursis sellega, et viimase trendi akssesuaar on pisike sülekoer või et nüüd on võimalik 100 000.- krooni uute valuvelede ja subwoofri jaoks lausa SMS-i teel saada.
Väikekodanlase mõtted on ühetaolised, kuid mõnikord "särab" ta selliste üldtuntud mõtetega/tsitaatidega nagu "Olla või mitte olla?" "Ära tee teisele seda, mida sa ei taha, et sulle tehtaks.." "Kõik mis raha eest saadud, on odavalt saadud" " Kõik ei ole kuld, mis hiilgab" jne
Väikekodanlane õppis/õpib ainuksena normaalses koolis ja omandab normaalset haridust. Kõik teised erialad va. tema või tema sõprade haridused (õigemini sõpru tal polegi, on vaid tuttavad ja mõningad natuke lähedasemad inimesed) on ebavajalikud ja madalad- otseselt öeldes mõttetud. Kui ta õpib nt ärikolledžis (oleneb mis erialad v koolid parasjagu populaarsed on), siis pärast lõpetamist peab temast saama kohe rahvusvahelise äri juht.
Väikekodanlane armastab selgeks teha inimestele oma arvamusi ja tõdemusi. Ta tahab, et teised saaksid aru, et need on ainuõiged mõtted, kui tema mõtteid tunnustatakse, siis ta on rahul, sest väikekodanlane tahab, et temal oleks õigus. Just seepärast arutabki ta teiste veel väiksemate kodanlastega, miks päike on kollane v miks rohi on roheline, et ta saaks teised kah samamoodi arvama panna. Väikekodanlane vajab toetust oma väikekodanlikele mõtetele. Väikekodanlane ei tea, et inimene on mitmetahuline olend, sest kui ta mõistaks, peaks ta kompromisse tegema ja mõnikord isegi ehk valiku ees olema. Väikekodanlane aga ei taha valikuid, sest valikutega kaasneb teatav risk ja risk ei ole tore.
Tegelikult väikekodanlus ei ole kah tore! /kuigi see siin üleval oli väljamõeldis ja ehk kohati isegi ülepaisutatud, on siin teatavaid paralleele reaalsusega. Ja KURAT kui keegi korrutab veel tänase päeva jooksul teismelise trendisõna "NUMMI", siis ma hakkan karjuma! Niinummihüpersupergigasigamegalahesitarida:)

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

milleks imetleda, kui saab maha teha.

vips ütles ...

Ei takista imetlemast- mõtlemine on selleks piisavalt plastiline.