teisipäev, 5. detsember 2006

The Things you own, OWN you.


Raha on ebajumal, mida miljonid ja miljonid inimesed päevast päeva kummardavad. Elukestev rügamine ja suurema "hunniku" kokkuajamine vaid selleks, et see järgmisel hetkel vahetada mingi muu hüve vastu. Elu. Kõik ju teevad nii (iga üks omamoodi, aga teevad..)Põhimõtteliselt vahetame oma töötatud aja mingi asja vastu. Nt tunnitasu ja mõne suhteliselt nonsens asja hinnavõrdlus võtab kohati keeletuks: Selle asja saamiseks peab töötama nii ja nii mitu tundi . Blah.. ok :)"Võidab see, kellel on surres kõige rohkem asju" Raha võimaldab mingeil hetkedeil ennast mugavamalt tunda- nautida seda meelsamat poolt. Võimalusi nautimiseks on lihtsalt rohkem.Aga ilma rahata? Võimalik, aga nii palju mitte. Vähemalt alati on tunne, et oleks rohkem saaks rohkem teha/olla/minna.. Ja isegi, kui on keskmises mõttes palju, jääb lõpuks ikka väheseks, sest nõudmised suurenevad ja harjumus tuleb oioi kui ruttu (Minul seda probleemi pole, sest ma ei teeni palju ..:P & lähiajal pole plaanis "miljoneid" kokku ajama hakata ka)

Aga mõnikord on rahast kahju. Kestab see tunne küll vaid hetked ja kaob siis uuesti oma halli varju, aga siiski. Kahju on rahast enamasti siis kui seda pole. Rahast üldiselt ei räägita, ma ei tea isegi, miks see teema mulle pähe tuli.. Aa jah, mingi kõnekäänd on, et "inimene mõtleb ikka sellest, millest tal puudus on.." No jah, ju siis on puudus- alateadlik või taoline äkki?! :D

Keegi on öelnud, et raha võib inimese ära rikkuda. Minu meelest see nii ka on k. Peres, kus raha ei loeta ja lastele antakse täpselt nii palju kui küsija tahab ( ikka tavapärasemast rikkamapoolsemas peres), siis harjuvadki lapsed tihtipeale sellise eluga ära, et ise ei pea midagi tegema. Alati on ju papa ja mamma, kes raha annavad. Ei teki sellist justkui kohustust, et peaks hakkama ise end majandama. Ja muidugi on üheks määrajaks see, et ollakse harjunud sellise muretuma ja luksuslikuma eluga, siis kohe alguses ei saaks endale samal tasemel elu garanteerida. Enne peab ennast üles töötama ja alles siis.. Muidugi on erandeid ja reegleid ja üldse igasugu asju veel.. (mulle ei meeldi kolmpunkti, lähiajal kavatsen hakata oma kirjutamisstiili natuke konkretiseerima)

Aga natuke veel ebajumalusest & rahast (Need, kellele mu postitused tunduvad kriitikana ühiskonna, inimeste jms vastu, säästke end ja ärge edasi lugege, Kuigi järgnevas pole midagi isiklikku). Kahju on sellest kui ka väärtushinnanguid hakatakse taandama rahale-ka tundeid, inimlikkust, emotsioone; valima sõpru selle järgi, kellega on kasulikum lävida nagu 15 aastat tagasi, defitsiidi ajal ( temaga on vaja hästi läbi saada, sest tema töötab seal ja siis me saame sealt neid ja neid asju) Justkui ainus lähtekoht oleks raha ja ilma selleta ei oskakski rõõmu tunda, õnnest rääkimata.

Raha on oluline, kuigi ta on kõigest vahend. Raha ei tee õnnelikuks ( loe: raha pole 100%line õnn), aga õnnelikuMAks natuke ikka teeb, sest kes meist ei tunneks rahast kasvõi natukenegi rõõmu? Tunneme ja kasutame seda ka mõningal määral, et oma tuju tõsta ning et endale toredaid ettevõtmisi lubada ja end hästi/paremini tunda. Aga lihtsalt rahal ei tohi lasta enda üle täielikku kontrolli võtta.


Otsi lolli, kes ei kardaks kolli, kui on kollil rahamaitse suus...p
PAHQ PS! Ebausklikele :Kui vasak peopesa sügeleb, saab raha:P

4 kommentaari:

minni ütles ...

raha pole probleem, sest seda meil ei ole.

vips ütles ...

Täpselt!:D

Anonüümne ütles ...

100% sinu mõtete, tähelepanekutega raha kohta nõus......täpselt nii ta elus ongi nagu sa kirjutasid (vähemalt ka minu silme läbi). Kindlasti on inimesi, kes tahaks sellele kõigele vastu vaielda, kõik mütted ringi lükata, kuid neil on selleks ka õigus - neil on õigus elada nii nagu nemad seda õigeks peavad.

vips ütles ...

Kah nõus;P