reede, 23. veebruar 2007

Petturisündroom

Tavaliselt kui lapsevanemaks saadakse, peetakse ikka oma last kõige armsamaks, andekamaks, ilusamaks. Oma laps peabki eskohal olema. Ja südame küljes on ta loomulikult rohkem kui ükskõik milline teine laps. Aga kui seda, kui tubli ja andekas laps on, lapsele korrutada, võib see põhjustada lapses petturisündroomi.

Mis see tähendab?

See on selline nähtus, et kui laps hakkabki arvama, et ta on KÕIGE andekam ja parem, ei saa ta oma vanemaid petta. Ta ei luba endale mingeid eksimusi, sest ta PEAB kõigega hakkama saama, vastasel korral ta ei oleks ju NII tubli ja ANDEKAS. Pettursündroomi esineb enamasti tüdrukute seas, kellele vanemad on lapsepõlves "karu teene" teinud.

Põhimõtteliselt on nii, et inimene ei ole enam millegagi rahul, mida ta saavutab. Ta ei ole rahul ühelgi positsioonil, sest alati saab kõrgemale ja paremale kohale. Nad arvavad, et kõik nende saavutused on tingitud heade kokkulangevuste tulemusest. Ja, et neil on õnnestunud inimesi ära petta ja jätta endast parem/targem mulje, kui nad tegelikult on.

Inimesed püüavad kõigest hingest edu saavutada, uskudes, et edukate ja tunnustatutena meeldivad nad endale ja teistele rohkem. Häda on selles, et kõikuv enesehinnang ei luba inimestel oma saavutustele keskenduda. Kaheldakse oma tulemustes ja väärtuses, mis omakorda päästab valla uue saavutusvajaduse laine, et järgmise ülesande täitmisega tõestada, et ollakse siiski piisavalt hea ja oma edu vääriline. Tulemusega rahulolu ei kesta kaua.

Sündroom tekitab olukorra, kus püüad kõigest hingest anda just neid vastuseid, mida arvad, et teised sinult ootavat. Või katsud tunnustuse teenimiseks isiklikku veetlust mängu panna. Ning kõik see ainult süvendab sinus tunnet, et oled võlts. Kartes õiglast hinnangut, läbikukkumist ja paljastamist, püüad mängida turvaliselt ja kindla peale välja minna. See omakorda saab takistuseks uute ideede esitamisel, sobivama töö otsimisel, edutamise nimel töötamisel ning kokkuvõttes oma tegeliku potentsiaali realiseerimisel.

Mida öelda tahan:

Et ole rahul sellisena nagu sa oled! Ja mõtle, et kõik tuleneb siiski Sinust endast! Keegi teine ju Sinu eest asju ära ei tee. Rahulolu on väärtus! Pigem olla ISE ja läbida ka pisikesi pettumusi, kui püüda olla täiulik ja mittemillegagi rahul olla:)

artikli põhjal, mis mulle juuksuritoolis kätte anti...

Kommentaare ei ole: