neljapäev, 5. juuli 2007

äraootaval seisukohal

Kinnisvaratehinguid selle aasta numbri sees küll ei tee. Eile tuli Rime kinnisvara välja uute hindadega, mis olid varasematest hindadest 340-470 tuhhi odavamad. Õige kah, kaua sa meelitad kliente soojamaa reisiga (väärtues max 15-20 tuhhi) või mõne muu hüvega, mis toimib loterii põhimõttel ja mille saamise tõenäosus on imepisike, et mitte öleda olematu. Aga miks siis tehinguid ei tee, kui hinnad kukuvad? Just seetõttu, et ka teised kinnisvaraarendajad peavad kuidagi oma müümistehnikat muutma. Sest ostjaid lihtsalt ei ole. Ainuke, mis meelitaks on normaalne hind.
Kui võrrelda korterite hindu, siis buumi tipphetk oli aprillis, aga sealt edasi nt mai jooksul langesid juba hinnad 10%, mis tegi ruutmeetri hinnaks ca 24 000.-, nüüd, juuliks on kinnisvara hinnad langenud võrreldes aprilliga juba ca 3000.- ruutmeetri kohta. Rääkides Arco Varast, siis nemad on hakanud juba arendusprojekte müüma- Narva mnt 80-st käib siis jutt. Pmst arendajad juba teavad, et asi ei tasu enam ära (või noh tasub, aga mitte nii üüratu hiigelkasumiga nagu algselt loodeti) ja püüavad kiirelt oma projektidest lahti saada, sest on juba ette teada, et turg teeb omad korrektuurid ja hinnad loksuvad paika, st langevad veelgi. Järeldused siis nt juunis tehtud tehingute arvust võrreldes mai omadega- langus 28%, mis siis arvuliselt on 756 korteritehingut (kv.ee andmed!!) Aga kui palju on müügipakkumisi- no kui isegi vaadata vaid ühe keskkonna omi, on neid üle 8000. Mnjah, pakkumine ületab nõudluse, see on hea ja tähendab veelkord langust, sest need, kes on broneerinud omale korteri uues eramus, peavad oma vanast korterit kindlati ja kiirelt lahti saama, mis tähendab, et nad peavad hinda langetama või leidma lolli, kes ostab sellise hinnaga. Aga nagu hansapanga andmed kinnitavad, siis laenuvõimelisi (või neid, kellele pank laenu annaks, palganumbri ja muude kohustuste järgi) on vaid käputäis.
Krahh ei ole veel käes, sest see tähendaks vähemalt 20-30% langust, aga 12% on samuti hea. Ja hinnad langevad veelgi, see on selge.
Praegused kinnisvara müüjad kurdavad, et ei tulda isegi vaatama korterit, inimesi lihtsalt ei ole, ei aita ka präänikuga meelitamine. Sügisel ilmselt asjad natukene muutuvad, aga mitte oluliselt.
Mis ma selle kõigega öelda tahan, et oli küll plaanitud sügisel (st novembris ) oma pesa soetada, aga praeguse olukorra juures on targem oodata, eriti kui häda otseselt käes ei ole. Pealegi ei tahaks vana paneelmaja korteri eest ulmehinda maksta, sest olgem ausad, praegu on nad ikka väga üle hinnatud. Uute elamute ruutmeetrite hinnad on juba praegu normaalsemad (loe: madalamad), kui vanade lobudike omad. Samas saan ka aru, neist, kes tahavad ulmehinnaga müüa- sest kui nemad vahetavad korteri uue vastu ja peavad lisaks pangalaenu võtma, siis tahaks oma vana eest maksimaalset tulu saada, et laenukoorem oleks minimaalne, vastasel korral poleks asjal üldse mõtet.
Raha, mis korteri jaoks on mõeldud ei kao ju kuhugi, targem on oodata ja olukorda reaalselt hinnata, enne kui mingi tehing sooritada ja mis põhiline, asi peab meeldima- praeguste pakkumiste juures hindan juba kindlaid kriteeriumeid ja pooled praagin kohe välja. Aga mida pikem periood on vaatamiseks ja hindamiseks, seda selgem ülevaade saab ja kunagi saab see päris ENDA OMA ka olema:)

Kommentaare ei ole: