teisipäev, 17. aprill 2007

juhtum, mis pani mõtlema...


Mida mõtleb see inimene, kes paaniliselt teeb tööd (sama tööd tehes rabab 3-4x rohkem kui teised) ainult selle nimel, et suuremat raha saada? Ahah, mõtlete, et tal on seda millegi konkreetse jaoks vaja? Ok selgitan olukorda. Inimene töötab üle 10 aasta juba samas töökohas, teenib kuus ~40-50 000.- (võite välja arvutada palju ta üldse teeninud on), naist tal ei ole (väidab ,et teda ei huvita naised. Gei? Mehed ka ei pidavat huvitama.. ühesõnaga üksik mees), perekonda, sugulasi, sõpru ja tuttavaid ka ei ole. On ainult töökaaslased, kellega töö ajal suhtleb, aga väljaspool tööd mitte. Kutsutakse küll igalepoole, aga mees lihtsalt ei võta osa, sest see nõuab väljaminekuid. Mees on totaalne ihnuskoi, hoiab igalt poolt kokku- tööjuures sööb neid asju, mida teised inimesed järgi jätavad, mis muidu minema visatakse. Lõikab näiteks viineril näritud otsa ära ja pistab ülejäänu endale põske. Tööjuures on kõik sellega juba harjunud, aga südame ajab inimsetel igal korral pahaks.Ütleb, et ei ole ju mõtet lasta toidul raisku minna. Koju ostab toitu turult, odavamaid realiseerimisaega ületanud tooteid ja korralikust söögist raatsib osta neid 1.20 makarone. Riideid ja muid selliseid väliseid väärtusi ta ei osta. Kannab 80nendatest pärit asju. Esmatarbekaupu ilmselt ostab. Aga üldiselt üritab nagu kõikjalt kust võimalik kokku hoida. Mida mõtleb selline inimene? Ja see tekst ei ole välja mõeldud, vaid reaalsest elust maha kirjutatud.
Kui meie mõtleme, et raha on vahend, mitte omaette väärtus, siis tema elu mõte on võimalikult vähesega leppida ja kokku hoida ja ainus, mis teda tegevuses hoiab on töö ja teadmine, et tema pangaarvel on nii paar miljonit, mida ta mingil juhul ei puutu- raha on väärtus.
Sellele juhtumile mõeldes hakkavad peas kummitama "ironic"u sõnad millegipärast. Noh, et an old man turned 89, he won the lottery and died the next day Mitte kahjurõõmust, ei kindlasti mitte seda, aga see paneb mõtlema, miks rahal on inimmõistuse üle nii suur võim, et ta suudab inimese väliselt lausa välja suretada, andes inimsele vastu vaid mingid numbrid pangaarvel ja inimene lepib sellega, et ta näeb pangaautomaadi ekraanil meeldivat numbrikombinatsiooni?!
Mäletan kui 1 mu tuttav jäi ilma päris suurest summast rahast ja selle asemel ,et kurvastada ütles ta sõnad, mis on tänaseni meeles: Raha peab ringlema, takistades raha ringlust ei saa see uuesti minuni jõuda JA kirjutan veelkord, raha on taastuv väärtus. Aga raha võim inimmõistuse üle on pehmelt öeldes hirmutav!

Kommentaare ei ole: